Пролог: Преподобен Атанасиј Метеорит
 

 

Житие: Преподобен Атанасиј Метеорит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во 1310 година. Се подвизуваше на Света Гора. Го устрои познатиот манастир Метеор во Тесалија. Имаше голем дар на проѕорливост и чудотворство.

Тропар
Блажен си ти, Атанасие подвижниче Метеоритски, кој Патот го пронајде лутајќи по философијата на овој свет, бидејќи Христос не ги остава оние кои Го љубат и по Него трагаат. Затоа благодатта те сочува, и учител на многумина постана, светило бивајќи и молитвеник за спасение на оние кои кон тебе припаѓаат.