Пролог: Преподобните Таласиј и Лимниј
 

 

Житие: Преподобните Таласиј и Лимниј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сириски пустиници. Еден од нивните извонредни подвизи беше молчењето. По смртта на Св. Таласиј во 440 година Лимниј премина кај Св. Марон (14 февруари) и таму се подвизуваше на врвот од планината под отворено небо.

Тропар
Подвижници Христови, Спасителот умот ваш го просветли, Духот Свети покров стана по сите патишта на вашиот живот. Радувајте се, отци преподобни, милоста во име Господово, рајските порти ви ги отвори, и сега за нас по вашите свети молитви, Троичниот покажува милост голема.