Пролог: Свети Ахил, епископ Лариски
 

 

Житие: Свети Ахил, епископ Лариски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој голем јерарх и чудотворец беше роден во Кападокија. Учествуваше на Првиот Вселенски Собор, на којшто ги посрами еретиците како со својата ученост така и со светоста, предизвикувајќи голем восхит. Зеде Свети Ахил еден камен и им викна на ариевците: „Ако Христос е создание Божјо, како што велите вие, речете од овој камен да потече елеј?“ Еретиците молчеа и се чудеа на таквата покана од светителот. Тогаш Свети Ахил повторно рече: „А ако Синот Божји е рамен на Отецот, како што веруваме ние, нека потече елеј од овој камен!“. И навистина, на општо восхитување, потече елеј. Свети Ахил се упокои мирно во Лариса во 330 година. Кога македонскиот цар Самоил ја освои Тесалија, ги пренесе моштите на Свети Ахил во Преспа, на островот во езерото којшто се нарече, а и денес се вика Ахил или Аил.

Тропар
Кога Христос би бил Божја творба, залудна би била нашата борба, надежта пропаднала, верата онемела, о Ахиле свети, вистината плотта не ти ја дојави, туку Оној Кој преку тебе вршеше чудеса, лагата замолкна, Величието посведочено, љубовта во верните срца зацарува. Моли се, саду на Божјата благодат: небото и земјата додека постојат ние да се спасуваме по твоите молитви со вера во Бога, Еден во Пресвета Троица, Едносушна и неразделно соединета.