Пролог: Свети Василиј Острошки
 

 

Житие: Свети Василиј Острошки

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Попово Село во Херцеговина, од родители прости но благочестиви. Од малечок беше исполнет со љубов кон Божјата Црква, а кога порасна отиде во требињскиот манастир на Успение на Пресвета Богородица и прими монашки чин. Набрзо се прочу со својот сериозен и редок подвижнички живот, зашто себеси си налагаше подвиг врз подвиг, с ? потежок и потежок. Подоцна го посветија за епископ Захумски и скендериски, наспроти неговата волја. Како архиереј прво живееше во манастирот Тврдош и оттаму како добар пастир го утврдуваше своето стадо во православната вера, чувајќи го од турската свирепост и од латинското лукавство. А кога непријателите многу го притеснија, а Турците го разорија Тврдош, се пресели во Острог, каде што тврдо се подвизуваше, оградувајќи го своето стадо со непрестајни молитви. Се упокои мирно во Господ во 16 век. Неговите мошти останааа цели и целебни, нераспадливи и чудотворни до денешен ден. Чудата на гробот на Св. Василиј се безбројни. Кон неговите мошти притекнуваат и христијаните и муслиманите и наоѓаат исцеленија во најтешките маки и болести. Секоја година на Педесетница во Острог станува голем народен собир.

Тропар
Од младоста своја целиот себе на Бога си се предал, пребивајќи во молитви, подвизи и постови, отче богоносен: си бил пример на добродетели на стадото твое. Поради тоа Бог ја виде твојата добра намера и те постави во Црквата Своја како пастир и ревносен архиереј, и после твоето упокоение, твоето тело се сочува нетлено, светителу Василие; затоа, како оној кој има смелост, моли се на Христа Бога да ги спаси нашите души.