Пролог: Светиот маченик Панкратиј
 

 

Житие: Светиот маченик Панкратиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Дојде од Фригија во Рим, каде како четиринаесетгодишно момче беше мачен и убиен за Христа околу 304 година. Овој светител многу се почитува на Запад. Во Рим постои црква со неговото име и во таа црква му почиваат моштите.