Пролог: Преподобен Серапион
 

 

Житие: Преподобен Серапион

Календар, житија, пости
Почеток
 
Другар на Св. Антониј Велики. Во Нитриската пустина беше настојател на т.н. Антиохиски манастири, во кои имаше околу единаесет илјади монаси. Паладиј и Созомен го нарекуваат Велик. Се упокои околу 366 година. Пишуваше Свети Серапион: „Не мисли дека болеста е тешка, тежок е само гревот. Болеста н ? следи само до гробот, а гревот останува со грешникот и потоа“.

Тропар
Боговдахновен пастиру Серапионе, сотрудниче Антониев и Атанасиев, ревнителу иповеднички на светата Вистина, моли се за нас, усто благоглаголива, на кого пустината му е дом до вечноста, а суетата човечка тесен кострет пропадлив, пред Христа Бога да имаме милост голема.