Пролог: Светиот маченик Крискент
 

 

Житие: Светиот маченик Крискент

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од градот Мир Ликиски. Чесен и славен граѓанин. Јавно ја исповеда својата вера во Христа и ги исмеа мртвите идоли. За ова незнабожците го мачеа и го изгореа во оган.

Тропар
Ревноста за Христа ја отвори устата твоја, свети Крискенте, и исповедник на верата која спасува те направи пред оние кои одат во смртна сенка. Радувај се и за нас моли се од пределите каде што Вистината царува.