Пролог: Светиот маченик Леонид
 

 

Житие: Светиот маченик Леонид

Календар, житија, пости
Почеток
 
Таткото на Ориген. Пострада за Христа во Александрија во 202 година. Најпрво со царски указ му го одзедоа сиот имот, а потоа го осудија на смрт. Ориген му пишуваше на својот татко во затворот: „Не грижи се за нас и не го одбегнувај мачеништвото заради нас“ (т.е. заради децата).