Пролог: Свети Захариј, патријарх Ерусалимски
 

 

Житие: Свети Захариј, патријарх Ерусалимски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на византискиот цар Ираклиј во 614 година персискиот цар Хозрој го нападна Ерусалим, го ограби градот, го однесе Чесниот Крст во Персија и повлече во ропство огромен број христијани, меѓу нив и патријархот Захариј. Евреите му помагаа да врши зло над христијаните. Меѓу другите еврејски злосторства се памети и ова: Евреите откупија од Хозрој деведесет илјади христијани и како свои робови ги убија. Стариот патријарх остана во ропство четиринаесет години. А од Чесниот Крст во Персија се пројавија многубројни чуда, така што Персијанците велеа: „Христијанскиот Бог дојде во Персија“. Подоцна Ираклиј го принуди персискиот цар да ги врати Чесниот Крст, патријархот и останатите робови во Ерусалим. Самиот цар Ираклиј го внесе Чесниот Крст на своите плеќи во Светиот град. Останатите денови од животот Св. Захариј ги помина во мир и се пресели кај Господ во 631 година. На престолот го замени патријархот Модест, после кого патријархуваше Св. Софрониј (11 март).

Тропар
Солзите твои, свет Захарие, Бога Го умилостивија, молитвите верата во народот ја одржаа, љубовта кон Христа на Крстот заблеска, а Спасителот по твоите молитви надежта не ја унижи. Радувај се, и за нас моли се, старче праведни, младоста да ја достигнеме, во Царството Небесно.