Пролог: Преподобен Прокопиј Декаполит
 

 

Житие: Преподобен Прокопиј Декаполит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој светител беше од Десетоградието (Декаполис) околу морето Галилејско, заради што и се нарече Декаполит. На испоснички живот се предаде во младоста и ги мина сите пропишани подвизи за очистување на срцето и возвисување на духот кон Господ. Но кога настана гонењето за иконите од страна на злобниот цар Лав Исавријанин, Прокопиј стана во заштита на иконите, докажувајќи дека иконопоклонувањето не е идолопоклонство, зашто христијаните знаат дека поклонувајќи им се на иконите не ? се поклонуваат на материјата туку на живите светители насликани на иконите. Заради ова го мачеа ѕверски, го затвараа, го биеја и го стругаа со железо. Кога беше убиен злобниот цар Лав, иконите беа вратени во црквите, а Прокопиј се врати во својот манастир и во него во мир го проживеа остатокот од животот. На старост се пресели во Царството Божјо, каде што со радост ги гледа ангелите и светителите чиишто ликови ги чествуваше на иконите на земјата. Мирно се упокои во 9 век.

Тропар
Благодариме за лицето со бори прекриено, и за браздите од солзи ископани, свет исповедниче Прокопие, но се радуваме на ликот твој очистен и прославен од Небесните висини, кој нам благодат ни дарува од Христа Бога, поради мачеништвото, награда за исповедништвото, но и за молитвите, принесени тогаш, а и сега за родот човечки.