Пролог: Светиот свештеномаченик Нестор, епископ Магидиски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Нестор, епископ Магидиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се одликуваше со голема кротост. Во времето на Декиј беше изведен на суд и луто мачен за Христа. Пред смртта виде во видение жртвено јагне и ова си го протолкува како знак на својата скора жртва. Беше мачен од епархот Публиј и најпосле го распнаа на крст во Пергија во 250 година.