Пролог: Преподобен Стефан
 

 

Житие: Преподобен Стефан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прво беше дворски чиновник кај царот Маврикиј. Потоа ја остави дворската служба и гонет од Христовата љубов подигна дом на милосрдие за старците во Цариград. Мирно се упокои во 614 година.