Пролог: Преподобниот маченик Вадим
 

 

Житие: Преподобниот маченик Вадим

Календар, житија, пости
Почеток
 
За време на персискиот цар Сапор, игуменот на еден манастир, Вадим, маж исполнет со благочестие, беше фрлен во затвор заедно со седуммина свои ученици. Во затворот со нив беше и еден кнез христијанин, Нирсан. Секој ден ги изведуваа и ги тепаа. Се уплаши кнезот Нирсан и вети дека ќе ја напушти верата и ќе му се поклони на сонцето. Ова му беше угодно на Сапор и тој му вети на Нирсан дека меѓу другото ќе му го даде и сиот имот на Вадимовиот манастир, ако тој се согласи со своја рака да го убие Вадим. Нирсан се согласи и на тоа. Раката му се тресеше од страв пред достоинственото лице на Свети Вадим и тој удираше многупати по вратот на светиот игумен дури не го обезглави. Но наскоро по ова падна во очајание и самиот себеси се прободе со меч, примајќи казна од своја рака зашто уби праведник. Свети Вадим пострада во 367 година.

Тропар
Богатствата на душата твоја смирена, засветли од благодатта Христова пред учениците, о Вадиме свети, и на подвигот исповеднички ги ободри, а чистотата на срцето дарови прими од Спасителот со кои верните се насладуваат. На твоите молитви и денес се надеваме, свети преподобномачениче, кој големо трпение покажа при твоето за Христа мачеништво.