Пролог: Светите свештеномаченици Трофин и Тал
 

 

Житие: Светите свештеномаченици Трофин и Тал

Календар, житија, пости
Почеток
 
Браќа по тело, од Сирија. Јавно и слободно Го проповедаа Христа и го изобличуваа елинското и римското безумство. Разјарените незнабожци решија да ги убијат со камења, но кога ги фрлаа камењата по нив, тие им се враќаа на напаѓачите, а браќата останаа неповредени. По ова обајцата ги распнаа на крст. Висејќи на крстовите браќата ги поучуваа и ги храбреа христијаните што стоеја наоколу нажалени. После маките Му го предадоа својот дух на Господ, Кому верно Му служеа. Пострадаа чесно во 300 година во градот Вофор.

Тропар
Црквата своја Спасителот на камен ја соѕида аголен, отфрлен од ѕидарите, о свети маченици Трофим и Тал. Камењата со кои бевте напаѓани за храм благодатен послужија, и венец несвенлив донесоа за вашите души од благодатта Божја осветени. Молете се, сега, за нас од скинијата Неракотворена, која милоста Господова ја измолува.