Пролог: Свети Нифонт, епископ Новгородски
 

 

Житие: Свети Нифонт, епископ Новгородски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се одликуваше со голема ревност во изградбата и поправката на црковните храмови и со голема храброст во спротиставувањето на силните кнезови. Тринаесет дена пред смртта му се јави Св. Теодосиј и му ја навести близината на неговото преминување во оној свет. Се упокои во 1156 година.

Тропар
Ученик за Законоположникот Христос, ревнител молитвен на Гетсиманскиот Владика, Нифонте свет оче наш, мудро ги избегна замките на земното властољубие, и срцето се исполни со гласот кој Бога Го повикува, моли се свет оче за нас, со отците Печерски на Христа Спасителот, да ги помилува нашите души.