Пролог: Преподобен Данило Перејаславски
 

 

Житие: Преподобен Данило Перејаславски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Имаше посебен подвиг на грижа за мртвите. Кога и да слушнеше дека некој смрзнал или умрел на некој друг начин, веднаш брзаше за пристојно да го погреба и да Му се помоли за починатиот на Бога. Се упокои мирно во 1540 година. Неговите мошти почиваат цели.