Пролог: Преподобен Василиј Нови
 

 

Житие: Преподобен Василиј Нови

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прво живееше в шума, без покрив и огниште. Кога го фатија и го прашаа кој е, одговори: „Еден од живите на земјата“. Се посомневаа во него дека е шпион и многу го намачија. На крајот проживеа на слобода во Цариград многу години. Проѕираше во човечките тајни, ја претскажуваше иднината, вршеше големи чуда. Послушничка му беше старицата Теодора, која кога умре му се јави на Василиевиот послушник Григориј и му ги опиша дваесетте митарства низ коишто поминува секоја душа после смртта. Свети Василиј мирно се упокои и се пресели во прекрасните небесни живеалишта на 25 март 944 година. По смртта еден од жителите на Цариград го виде во голема слава на небесата.

Тропар
Радост си на Црквата Христова, миленик на Божјата Мајка, горостас на благодатта Господова, името твое ја покажа круната со дарови украсена, од Христа подарена, о Василиј Божји угодниче. Моли се за нас, ти, по чии молитви душите и митарствата безметежно ги поминуваат: Со радост да стигнеме до Небесните живеалишта.