Пролог: Светиот маченик Конон Градинарот
 

 

Житие: Светиот маченик Конон Градинарот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Назарет. Беше благ и незлоблив и во с ? угоден на Бога. Во времето на Декиевото гонење го мачеа за Христа. Но тој остана цврст во верата, а незнабожечките судии остро ги изобличи за нивното безумство. Со клинци во нозете, врзан за колата на кнезот, овој кроток и незлоблив светител го влечкаа с ? додека не изнемоште и падна. Тогаш за последен пат Му се помоли на Бога и Му го предаде својот дух во 251 година.

Тропар
Воздишки кои љубов точат подари на човекот кој во незнаење греши, о Кононе Христов војниче, страдањата срцето твое во молитва кон Бога го подигнаа, и откако прости, колена приклони и милост Божја за народот измоли. За нас сега Спасителот нека си спомне, по твоите свети молитви.