Пролог: Свети Јован III Схоластик, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Јован III Схоластик, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како правозастапник најпрво ракоположен за свештеник, а потоа за патријарх во 565 година. Напиша канони кои влегоа во Номоканонот. Во негово време во литургијата е внесена „Иже херувими“, а исто така и „На Твојата Тајна Вечера“. Се упокои мирно во 577 година.