Пролог: Преподобен Прокопиј Чех
 

 

Житие: Преподобен Прокопиј Чех

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во Хотиш во Чешка од угледни родители. Стана свештеник и се оддалечи во планина за да живее по примерот на источните пустиници. Херцег Урлих случајно го најде и му помогна да го устрои манастирот на Св. Јован Предвесник на реката Сазава. Овој свет маж се упокои во 1053 година.