Пролог: Преподобниот маченик Ефтимиј
 

 

Житие: Преподобниот маченик Ефтимиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во селото Димитцани на Пелопонез. Како момче живееше христијански, но подоцна отиде во Романија и таму се предаде на голем разврат. Сред тој разврат злиот дух го наведе да се потурчи. Но штом направи така веднаш почна горчливо да се кае. Повторно се врати во Христовата вера и се замонаши на Света Гора. По неколку години поминати во тежок пост и молитва реши да умре за Христа. Со благослов на неговиот духовник замина за Цариград, каде што некако успеа да излезе пред великиот везир. Пред везирот почна да се крсти, да Го фали Христа и да го навредува Мухамед. После долги и тешки маки го осудија на смрт и го убија на 22 март 1814 година на Цветници. Од неговите мошти се случија многу чудесни исцеленија на болни. Неговата чесна глава се наоѓа во рускиот манастир на Св. Пантелејмон на Света Гора.

Тропар
О свето покајание – тебе Евтимиј те позна на патот од своето преумување. По молитвите на Пресветата ветрот се смири и благодатта се врати, која на подвиг исповеднички те приведе, свет страдалнику, моли се за нас пред Спасителот до крај да истраеме и чистата вера да ја запазиме.