Пролог: Свети Пафнутиј Боровски
 

 

Житие: Свети Пафнутиј Боровски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на татарски големец, кој подоцна прими христијанска вера. Во својата дваесетта година Пафнутиј се замонаши и проживеа во манастирот с ? до неговата деведесет и четврта година, кога се упокои во Господ. Беше девственик и подвижник, па затоа и голем чудотворец и проѕорливец. Почина во 1478 година.

Тропар
Пафнутие свети, кој умре пред да умреш, блажениот живот земен твој, ангели пазители приведе по твоите молитви и денес да пазат на оние кои го поддржуваат подвигот преподобен. Облагодатен оче, еве при тебе припаѓаме и на твоите свети молитви се надеваме, кои ги услишува Оној Кој смирението ти го прими.