Пролог: Преподобен Нил Сорски
 

 

Житие: Преподобен Нил Сорски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од големите отци на Руската Црква. Основач на скитскиот монашки живот во Русија. Се упокои мирно во 1508 година. Моштите му почиваат во Сорскиот манастир. Неговиот Устав на скитскиот живот претставува првокласно духовно и практично дело.

Тропар
Пастироначалниче на скитското подвижништво во степите руски непроодни, Ниле, ученику Христов облагодатен, денес и во веки, Бога преку тебе Го прославуваме, и твоите подвизи ги величаме, кои запишани на хартија и во срца подвижнички, Небесата ја повикуваат, за по твоите молитви во спасение приведат мнозина кои Бога Го љубат.