Пролог: Преподобен Георгиј Синаит
 

 

Житие: Преподобен Георгиј Синаит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Игумен на Синајската Гора. Голем подвижник и праведник. На Пасхалната ноќ ангел Божји го пренесе во Ерусалим на литургија и истиот ден повторно го врати на Синај. Се упокои мирно во 6 век.

Тропар
Испосниче свети, кој со благодатта Божја страстите ги исуши, а со добродетели се наполни, саду на чудесата неразбирливи за човека, но возможни за оној кој верува. Жителу на небесата – нека твоите молитви н? спомнат пред Господа и нека бидат скалила за нашиот восход кон татковината.