Пролог: Преподобните маченици Саваити
 

 

Житие: Преподобните маченици Саваити

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на царот Ираклиј, околу 610 година, за верата Христова пострадаа четириесет и четворица монаси од манастирот на Св. Сава Осветен кај Ерусалим. Нивното јуначко страдање го опиша очевидецот Свети Антиох (житие под 24 декември).