Пролог: Преподобен Тома Јуродив
 

 

Житие: Преподобен Тома Јуродив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Секогаш кога по манастирска работа ќе појдеше во Антиохија, Тома се правеше луд заради Христа. Некој Анастасиј не сакаше да му ја даде побараната милостиња за манастирот, а му удри шлаканица. Но Тома му прорече: „Отсега ниту јас ќе примам од Анастасиј ниту Анастасиј ќе може да ми даде!“ По еден ден умре Анастасиј, а Тома се врати во манастирот и издивна. Вака се исполни пророштвото на светиот човек. Свети Тома се престави во Лафна кај Антиохија во времето на патријархот Домин (546 г. – 560 г.).

Тропар
Антиохија ти се поклонува и Бога Го прославува, о Тома, харфо што смирението го возвеличува, а ние удел земаме во славославието за тебе, кое со срце и усти кон Небесата и на земјата го вознесуваме. Се надеваме на твоите молитви, бидејќи ти јуродив умре за светот, а во Христа мудро се роди, пребивајќи сега во вечни векови.