Пролог: Преподобен Арсениј Трудољубивиот
 

 

Житие: Преподобен Арсениј Трудољубивиот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монах киевски. Никогаш не си даваше себеси одмор, а непрестајно се трудеше. Храна земаше еднаш дневно, по залезот на сонцето. Се подвизуваше и се упокои во 14 век.

Тропар
Одмор на телото не даде, блажен Арсение, сe додека не го покори на душата, а стража на устата постави сe додека Името вечно во тебе не се удоми. Спомни си за нас, оче свети, за кого Сонцето залез никогаш не достигна.