Пролог: Светите маченици Лука и Никола
 

 

Житие: Светите маченици Лука и Никола

Календар, житија, пости
Почеток
 
Лука беше прекрасно момче и кројач по занает, пострада за Христа во 1546 година. Никола прими мачеништво за Христа во 1776 година.