Пролог: Светата маченичка Христина Персијанка
 

 

Житие: Светата маченичка Христина Персијанка

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше луто мачена во Персија во 6 век заради нејзиното непоколебливо исповедање на верата во Христа. Мачителите толку ја камшикуваа што изнемоште и умре. Нејзината душа влезе во Царството на Господ Христос.

Тропар
Името Негово, блажена Христино, не само во срцето, туку и во самата појава твоја се огледуваше, кога како исповедник силата Божја во мачеништвото се покажа. Непоколеблива девственичке, за нас спомни си во твоите свети, за човековиот род, молитви.