Пролог: Светиот пророк Јоил (Јоад)
 

 

Житие: Светиот пророк Јоил (Јоад)

Календар, житија, пости
Почеток
 
Светиот пророк Јоил беше од Самарија. Откако го изобличи царот Јеровоам, затоа што во Израелското царство направил златни телиња и им принесувал жртви, пророкот Јоил беше заклан од лав. Тоа се случи вака. Господ му нареди на Јоил да отиде кај Јеровоам и да го изобличи, но таму да не јаде леб ниту да пие вода, туку веднаш да се врати. Пророкот го затекна Јеровоам како принесува жртви на идолите, му се обрати и рече: „Вака вели Господ: еве, ќе се роди во домот на Јуда син по име Јосиј и ќе ги заколе на жртвеникот свештениците на тие идоли“. Јеровоам ја испружи раката да го дофати пророкот, но раката му се исуши и не можеше да ја врати кон себе. Тогаш царот му реше на Божјиот човек: „Припадни пред својот Бог и помоли се за мене да ми се поврати раката“. И Божјиот човек Му се помоли на Господ и му се поврати раката на царот каква што си беше. По ова, враќајќи се назад, Јоил беше излажан од страна на лажниот пророк по име Емве, па јадеше леб со него, и така ја наруши Господовата заповед. Поради таквата непослушност, Господ му дозволи на лавот да го усмрти Јоил. Но да не му го изеде телото. Јоил беше погребан во Ветил, блиску до куќата на лажниот пророк кој го измами.

Тропар
Жртви сепаленици на Бога не се потребни, како и приноси осквернети од неразумност и верување во човечки богови: о Јоиле, срце подигнато кон Небесата, а очи – рака продолжена Господова. Радувај се, сега, при лоното на Господа, каде што мир царува во векови.