Пролог: Светите маченици Максим, Дада и Квинтилијан
 

 

Житие: Светите маченици Максим, Дада и Квинтилијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа во времето на Диоклецијан. Ги осуди и ги мачеше војводата Тарквиниј. После затвор и измачувања ги убија со меч.

Тропар
Миомирисни цветови на верата, чии молитви пред Господа и нас денес нe закрилуваат, непоколебливи велможи на благодатта Божја, радувајте се во Христа и застапете се за сите кои го чествуваат вашиот спомен: Максиме, Даде и Квинтилијане.