Пролог: Преподобен Тимотеј
 

 

Житие: Преподобен Тимотеј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пустиник на местото наречено Символи на азискиот Олимп. Од малечок стапи во манастир, се замонаши и с ? до длабока старост го помина животот во пост, молитва, бдение и непрестаен труд. Остана чист и целомудрен до крајот на животот. А на чистите и целомудрените Бог им дава власт над духовите на злобата, па му ја даде и на Тимотеј. Трудејќи се околу својата душа Тимотеј успеа да Му изгради прекрасен храм на Светиот Дух во себеси. Овој свет човек се упокои во 795 година.

Тропар
О девственост света – повикуваше ти, свети Тимотее оче наш преподобен, о учителке на чистотата, која очи и уши телесни затвораш, о врато низ која Духот Свет зборува и кон бестрастие го води човека, моли се за нас оче свети, кои низ пустината на искушенијата катаден поминуваме.