Пролог: Светиот маченик Сава Стратилат
 

 

Житие: Светиот маченик Сава Стратилат

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој славен Сава живееше во Рим во времето на царот Аврелијан и имаше војводски чин. По потекло беше Гот. Често ги посетуваше христијаните по затворите и им помагаше со својот имот. Заради неговата голема чистота и подвигот на испосништво Бог му даде власт над нечистите духови. Кога го обвинија како христијанин, тој смело застана пред царот, го фрли пред него својот војнички појас и јавно Го исповеда Господ Христос. Беше мачен со разновидни маки; го биеја, го стружеа со железо и го гореа со свеќи. Но не им подлегна на смртоносните маки, а се јави жив и здрав. Неговите другари, војници, гледајќи дека на Сава очигледно му помага Бог, се обратија кон Христа. Седумдесетмина од нив беа веднаш убиени со меч. Самиот Господ му се јави во затворот на Свети Сава во голема светлина и го укрепи Својот маченик. По ова Сава беше осуден на смрт со потопување во вода. Го фрлија во длабока река, па Му ја предаде душата на Бога во 272 година.

Тропар
Седумдесет свеќи се запалија од тебе, свет стратилате Саво, кој пламен благодатен од Господа прими, и со таа свита храбро пристапи кон војската маченичка Христова, нурнувајќи се во водата на искушенијата за спасение на човечките души. Не престанувај за нас да се молиш пред одарот на простувањето.