Пролог: Светите маченици Прокес и Мартинијан
 

 

Житие: Светите маченици Прокес и Мартинијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Стражари во римскиот затвор во кој беа затворени апостолите Петар и Павле. Кога го слушнаа словото и ги видоа чудата апостолски, се крстија и ги пуштија апостолите од затворот. Апостолите излегоа од Рим, но по патот на Петар му се јави Господ, Кој одеше кон Рим. „Каде одиш, Господи?“, го праша Петар. А Господ одговори дека оди во Рим на ново распетие. Засрамени апостолите се вратија во градот и таму ги фатија и ги убија. Со нив беа убиени и овие двајца храбри стражари Прокес и Мартинијан.

Тропар
Жедта ваша по вистината, Господ ја приведе пред нозете на великиот Петар, о свети Прокесе и Мартинијане, а од крстот од кого вода истече, се напоија душите ваши жедни за Бога. Светлината ја одгони темнината и мачеништвото го освои Царството Небесно, од каде денес и во веки молете се за родот човечки.