Пролог: Светиот новомаченик Николај
 

 

Житие: Светиот новомаченик Николај

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Епир. За верата Христова мачен од Турците и заклан во Трикали, 1617 година. Главата на овој маченик се чува и денес во еден од Метеорските манастири во Тесалија. Прави многу чуда, лечи најтешки болести, а особено е познато дека од нивите изгонува скакулци.