Пролог: Преподобен Аполониј
 

 

Житие: Преподобен Аполониј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен мисирски пустиник. Во петнаесеттата година се одрекол од светот и се повлекол во некоја гора, каде што проживеал четириесет години, хранејќи се само со полски растенија. Потоа основа манастир во кој имаше петстотини монаси. Се упокои мирно во 395 година.

Тропар
Пустински ангелу, Аполоние свети, Христос те удостои собеседник Негов да бидеш и пастир на оние кои правила земни исполнуваат, вдахновени од Небесни устројства. Радувај се сега, ти, благоухан мирис на цветната небесна градина и за нас моли се, кои приклонуваме колена пред твојата света икона во Божја слава и пофалба.