Пролог: Свети Василиј Исповедник
 

 

Житие: Свети Василиј Исповедник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Другар и соработник на Свети Прокопиј Декаполит. Василиј верно го следеше својот учител Прокопиј и во време на мир и кога беа гонењата. Претрпе многу маки од иконоборците. А кога иконоборците пропаднаа, по Божја Промисла Василиј се врати заедо со Прокопиј во својот манастир и таму во пост и молитва поживеа долго и се упокои мирно во 747 година.

Тропар
Во младоста твоја љубовта Христова те освои блажен Василие и Иконата Негова за тебе врата кон животот вечен постана. Непрестајно вистинската вера исповедајќи ја се вподоби на големиот Прокопиј – твојот учител, моли се за нас, свет исповедниче, докрај во Вистинската вера да останеме.