Пролог: Светиот маченик Савин
 

 

Житие: Светиот маченик Савин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мисирец од градот Хермопол и хермополски старешина. За време на едно гонење на христијаните се оддалечи во една планина заедно со многумина христијани и се затвори во една колиба во која времето го минуваше во пост и молитва. Но просјакот којшто му носеше храна, а на кого Савин му имаше направено многу добрини, за два златника го поткажа. Беа фатени Савин и уште шестмина. Војниците ги врзаа и ги потераа на суд. После големи маки го фрлија во реката Нил и таму Му го предаде својот дух на Бога во 287 година.

Тропар
Водите се вратија при својот извор, носејќи ги душите ваши при Изворот на Животот, о Савине и дружината твоја света, маките верата ја наградија, и надежта во Бога ја оправдаа, така што љубовта од вашите молитви и денес се простира над нашите глави.