Пролог: Светиот апостол Андроник
 

 

Житие: Светиот апостол Андроник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од Седумдесеттемина. Роднина на Светиот апостол Павле, како што пишува самиот Павле (Рим. 16, 7), спомнувајќи ја и Света Јунија, помошничката на Андроник. Андроник беше поставен за епископ на Панонија, но не живееше на едно место туку го проповедаше Евангелието по цела Панонија. Со Света Јунија тој успеа да приведе кон Христа многумина и да разори голем број идолски храмови. Обајцата имаа благодатна сила на чудотворство, со којашто ги изгонуваа демоните од луѓето и исцелуваа секаква немоќ и болест. Обајцата пострадаа за Христа и така примија двоен венец: и на апостолство и на мачеништво. Нивните свети мошти се најдени во Евгениските предели (забележано под 22 февруари).

Тропар
Светлината од исток стигна, до Панонските краишта преку тебе, о свети апостоле Андрониче, разобличувајќи ја лагата од овој свет, заедно со ревносната Јунија, ја растеравте маглата на незнаењето, приведувајќи кон Христа мноштво покајници, двојни венци добивте о апостоли и маченици Христови, молете го Спасителот на родот човечки, да ги помилува нашите души.