Пролог: Светите маченички Василиса и Анастасија
 

 

Житие: Светите маченички Василиса и Анастасија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Две благочестиви римјанки. Во времето на царот Нерон ги собираа телата на убиените апостолски ученици и чесно ги погребуваа. За ова беа обвинети и фрлени во затвор, а после долги мачења, во кои им ги отсекоа јазиците и градите, ги обезглавија.

Тропар
Големи се круните маченички ваши, о Анастасија и Василица, вие кои Христовите деца ги љубевте и заклон за нивните тела подготвивте. Од Спасителот не само вечност, туку и прослава во вековите добивте, а за нас милост измолувате, кои го чествуваме светиот ваш спомен.