Пролог: Преподобен Марко Подвижник
 

 

Житие: Преподобен Марко Подвижник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Аскет и чудотворец. Замонашен од својот учител Св. Јован Златоуст во четириесеттата година од животот, Марко помина уште шеесет години во Нитриската пустина во пост, молитва и пишување на духополезни книги. Целото Свето Писмо го знаеше наизуст. Беше многу милостив и плачеше над бедата на секое Божјо создание. Еднаш плачејќи Му се помоли на Бога за слепото малечко на една хиена и тоа прогледа. Од благодарност хиената мајка му донесе една овновска кожа. Но светителот ? забрани на хиената во иднина да ги коле овците на кутрите луѓе. Причест примаше од раце на ангели. Неговите беседи за духовниот закон, за покајанието, за трезвеноумието итн. спаѓаат во првокласната црковна книжевност, нив ги фалеше и возвишениот патријарх Фотиј.

Тропар
Оној Кој заради нас осиромаши, тебе те обогати, о Марко подвижниче, а ти срцето му го предаде, благодатта да го исполни и мноштво жива вода да источи. Ученику на Учителот, усто која покајанието го сееш меѓу Израилот, за нас моли се, чудотворче, напоени од Словото преку тебе да се претставиме, со чиста совест пред Небото.