Пролог: Свети Мелитон, епископ Сардиски
 

 

Житие: Свети Мелитон, епископ Сардиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен пастир на Црквата од 2 век. Владееше со голема ученост и се трудеше сите книги на Светото Писмо да ги собере во еден кодекс. А според својата кротост и благочестие пак, се трудеше да внесе мир во Лаодикиската Црква, вознемирена од спорот околу датумот на празнувањето на Пасха. Освен ова, го бранеше христијанството пред незнабожците. Така околу 170 година патуваше во Рим и на царот Марко Аврелиј му поднесе една писмена одбрана (апологија) на верата и Црквата. Овој учен, благочестив и ревносен маж се упокои мирно во Господ во 177 година.

Тропар
Духот Божји во тебе поле најде, дом очистен за Бога подготвен, и те надари – простотата, совршеност твоја да постане, за да разбереш што е долу, а што горе. Радувајќи се во Господа и за сите молејќи се, исповедник стана во одбрана на словото и пофалба на Црквата преку сите времиња.