Пролог: Блажената девица Муза
 

 

Житие: Блажената девица Муза

Календар, житија, пости
Почеток
 
За нејзе раскажува Свети Григориј Двоеслов дека имала само девет години кога на двапати ? се јавила Пресвета Богородица, опкружена со пресјајни девици. Кога Муза изразила желба и таа да биде во онаа пресјајна придружба на Небесната Царица, Богородица ? рекла дека по еден месец ќе дојде по неа и ќе ја земе. И ? заповедала како треба да живее во тие триесет дена. Дваесет и петтиот ден Муза паднала на постела, а триесеттиот ден повторно ? се јавила Светата Пречиста и ја повикувала со тивок глас, на што Муза одговарала: „Еве ме, доаѓам, Госпоѓо!“ И издивнала. Од овој преминала во вечниот живот во 5 век.

Тропар
Ѕвездо на круната Богородична, чистото на патеката Нејзина, душо која се врати во вечноста, девственичке која ги примаш нашите молитви, Музо избрана во свитата на Божјата Мајка, застапи се за нас пред Онаа Која Христа Го роди, да се запазат нашите души.