Пролог: Светиот маченик Јулијан Подагрик
 

 

Житие: Светиот маченик Јулијан Подагрик

Календар, житија, пости
Почеток
 
Страдаше од подагра и не можеше ниту да стои ниту да оди. За верата во Христа го изведоа на суд и жив го изгореа на клада заедно со неговиот ученик Кронион во времето на царот Декиј во Александрија.