Пролог: Свети Теогност, митрополит Киевски
 

 

Житие: Свети Теогност, митрополит Киевски

Календар, житија, пости
Почеток
 
По потекло Грк. Преемник на Св. Петар Киевски. Многу страдаше во монголската орда од Џинибек. Неговите луѓе, Русите, го наклеветија кај монголскиот цар дека не плаќа кај царот никаков данок за својот чин. Кога царот го повика и го праша за тоа, тој одговори: „ Христос, нашиот Бог, Својата Црква ја искупи од незнабожците со Својата чесна крв. Зошто сега би им плаќале данок на незнабожците?“ Најпосле некако се ослободи и се врати дома. Се упокои во Господ во 1353 година.

Тропар
Откупен со крвта на Јагнето, безазленост покажа кога и од своите беше предаден, о Теогносте, пастиру Божји, животот во Христови раце полагајќи го, се радуваше на секоја неволја, која службата своја ја обременуваше. Радувај се, и за нас моли се, слуго на Вечниот Живот.