Пролог: Преподобен Пафнутиј Кефалас
 

 

Житие: Преподобен Пафнутиј Кефалас

Календар, житија, пости
Почеток
 
Му беше современик на Св. Антониј Велики. За него се вели дека осумдесет години носел едно исто расо. Свети Антониј многу го ценел и на сите им велел дека овој преподобен Пафнутиј е вистински подвижник, кој умее да лечи и да спасува души.

Тропар
Подвижниче Христов, душата твоја се зарадува во Бога, кога срцето се исполни со благодатта Негова, умот се просветли и облека нетлена од милост на дар од Господа доби. Радувај се, подвижниче, радувај се, лекару на душите човечки, кој секогаш за нас се моли.