Пролог: Преподобен Јаков Исповедник
 

 

Житие: Преподобен Јаков Исповедник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше монах на Студитскиот манастир. Пострада за иконите од царот Лав Ерменин. Кога великиот Теодор Студит беше во ропство, Јаков го фрлија во големи маки за да се одрече од иконопочитувањето. Но тој остана истраен и верен на Православието докрај. Избиен и измачен го вратија назад во манастирот, а тогаш злобниот цар најде зол крај на својот живот. Преподобен Јаков умре во манастирот од тешките повреди стекнати при страдањето.

Тропар
Светлината Тивка на Светата Слава те поведе тебе, Јакове, до восхитување на умот твој, до Богомислие кое тишината ја надминува, и ти стана исповедник, маченик и светител, кој за нас се моли со молитва недремлива, непрестана, пред Оној на Кој му пеат: „Свет, Свет, Свет Господ Саваот“.