Пролог: Светите маченици Ираклиј, Павлин и Венедим
 

 

Житие: Светите маченици Ираклиј, Павлин и Венедим

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беа Атињани. Пострадаа за верата во времето на Декиј. За името Христово беа изгорени во огнена печка.