Пролог: Преподобен Исихиј Постник
 

 

Житие: Преподобен Исихиј Постник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е близу Бруса во 8 век. Но се оддалечи во една гора наречена Мајонис, злогласна заради демонските привиденија. Таму си направи себеси колиба и една црквичка во чест на Св. апостол Андреј. Самиот ја загради градината и ја обработуваше за да може да живее од својот труд. Со својата молитва твореше големи чуда. Прорече дека после неговата смрт на тоа место ќе биде устроен женски манастир. Еден месец пред смртта го провиде денот и мигот кога ќе се упокои. На полноќ во проречениот ден луѓето ја видоа неговата колиба огреана од необична светлина. И кога дојдоа го најдоа мртов. Го погребаа во црквата на Св. Андреј, а подоцна Теофилакт, амасискиот епископ, го пренесе во градот Амасија. Се упокои мирно и се пресели во Царството на својот Господ во 790 година.

Тропар
Пустината затворена за погледот човечки очи ти избистри, собеседник на ангелите те направи, а ти Христа Го прослави Кој желбата на твојата душа ја исполни, о свети Исихие чудотворче, за нас моли се ти, кој срцето пред Бога го приклони, со вода жива да се наполни, за мртвите да ги напои – живи да бидат со векови.