Пролог: Светите маченици Виктор, Зотик, Зинон, Акиндин и Северијан
 

 

Житие: Светите маченици Виктор, Зотик, Зинон, Акиндин и Северијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сите намачени во времето на царот Диоклецијан. Додека не ги видоа маките на Светиот великомаченик Георгиј беа незнабожци. Но кога ги видоа неговите маки и храброста на славниот Христов маченик, сите чудесии што се пројавија во времето на неговото страдање, ја примија христијанската вера за којашто наскоро и самите пострадаа и се овенчаа со слава.